Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zkoušení senzorických schopností posuzovatelů: zkoumání citlivosti čichu a zraku
Hýsková, Eva ; Janoušková, Eva (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce byla zaměřena na zrakový a čichový smysl a jejich význam při senzorickém hodnocení. Jsou zde teoreticky zpracovány požadavky na posuzovatele v senzorické analýze, požadavky na zkušební prostory a požadavky Českého institutu pro akreditaci na akreditaci laboratoří působících v oblasti senzorického zkoušení. Uvádí přehled metod a legislativy v oblasti senzorické analýzy. V experimentální části této práce byly vybrány metody vhodné pro zkoumání citlivosti čichu a zraku senzorických posuzovatelů. Metody byly ověřeny v senzorické laboratoři, validovány a k jednotlivým metodám byly vypracovány standardní operační postupy.
Návrh AC jako účinného nástroje výběru personálu ve finanční instituci
Trepková, Dana ; Stejskal, David (oponent) ; Konečná, Zdeňka (vedoucí práce)
Cílem této práce je navrhnout Assessment Centre jako účinný nástroj výběru na pozici osobní bankéř ve finanční instituci. Teoretická část se zabývá obecným popisem procesu získávání a výběru pracovníků a popisem metody Assessment Centre. Efektivita této metody je porovnána s ostatními metodami personálního výběru. Je zde popsáno jaké jsou možnosti využití této metody a jaké metody se v rámci AC používají. Jsou zde objasněny jednotlivé fáze AC, od zjištění požadavků a potřeb pro realizaci AC, až po vyhodnocení získaných údajů z průběhu AC. Cílem praktické části je navrhnout konkrétní podobu AC pro výběr osobního bankéře a posoudit, zda AC je vhodnou metodou pro tento účel, včetně ekomického zhodnocení porovnáním s klasickým výběrem pracovníků.
Zkoušení senzorických schopností posuzovatelů - zkoumání citlivosti chuti
Chytilová, Eliška ; Janoušková, Eva (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na zkoumání citlivosti jednoho z pěti lidských smyslů a to je chuť. Zabývá se anatomií chuťového smyslu, vnímáním chuti a také popisuje jaké druhy chuti jsme schopni rozeznat. Lidskými smysly a jejich praktickým využitím se zabývá senzorická analýza. V práci jsou proto popsány požadavky na senzorické posuzovatele, požadavky na senzorickou laboratoř, metody používané v senzorické analýze a přehled legislativy v této oblasti. Aby mohla laboratoř provádět kvalifikované senzorické hodnocení, je potřeba jí akreditovat. Z tohoto důvodu jsou zde také zmíněny požadavky Českého institutu pro akreditaci. V experimentální části jsou vybrány a ověřeny metody vhodné pro zkoumání citlivosti chuti senzorických posuzovatelů. K jednotlivým vybraným metodám jsou vypracovány standardní operační postupy.
Assessment Centre jako alternativní metoda výběru zaměstnanců
Lipenská, Kateřina ; Šnýdrová, Ivana (vedoucí práce) ; Mužík, Jaroslav (oponent)
Předložená bakalářská práce se zabývá metodou Assessment Centre jako jednou z možných metod sloužících k výběru zaměstnanců a právě tento náhled na AC vymezuje i zacílení práce na představení nejen metody samotné, ale i výběru zaměstnanců obecně v kontextu personální práce a současných podmínek. Proto také zvažuje aspekty ovlivňující volbu metody AC, které vycházejí nejen z vnitřních podmínek konkrétní organizace, ale souvisí i se situací na trhu práce. Stěžejním tématem práce je představení psychodiagnostických nástrojů zaměřených na skupinu i jednotlivce. Důraz je kladen také na stanovení výběrových kritérií v rámci přípravné fáze Assessment Centre a definování obecných zákonitostí realizační fáze. S ohledem na celý výběrový proces je brán zřetel i na výstupy AC a vymezení rolí, které v AC jednotlivé osoby představují. To vše patří mezi hlavní určující principy této metody a v případě profesionálního provedení výrazně přispívá ke kvalitnímu výběru zaměstnanců. Přidaná hodnota práce pak spočívá primárně v pohledu na Assessment Centre současnou optikou, kdy na základě provedené sondy v aktuálních podmínkách popisuje podmínky a formy užití AC a s ohledem na neoddiskutovatelné výhody i rezervy identifikuje potenciální možnosti, které mohou být přínosem pro budoucnost metody AC.
Assessment Centre jako alternativní metoda výběru zaměstnanců
Lipenská, Kateřina ; Šnýdrová, Ivana (vedoucí práce) ; Mužík, Jaroslav (oponent)
Předložená bakalářská práce se zabývá metodou Assessment Centre jako jednou z možných metod sloužících k výběru zaměstnanců a právě tento náhled na AC vymezuje i zacílení práce na představení nejen metody samotné, ale i výběru zaměstnanců obecně v kontextu personální práce a současných podmínek. Proto také zvažuje aspekty ovlivňující volbu metody AC, které vycházejí nejen z vnitřních podmínek konkrétní organizace, ale souvisí i se situací na trhu práce. Stěžejním tématem práce je představení psychodiagnostických nástrojů zaměřených na skupinu i jednotlivce. Důraz je kladen také na stanovení výběrových kritérií v rámci přípravné fáze Assessment Centre a definování obecných zákonitostí realizační fáze. S ohledem na celý výběrový proces je brán zřetel i na výstupy AC a vymezení rolí, které v AC jednotlivé osoby představují. To vše patří mezi hlavní určující principy této metody a v případě profesionálního provedení výrazně přispívá ke kvalitnímu výběru zaměstnanců. Přidaná hodnota práce pak spočívá primárně v pohledu na Assessment Centre současnou optikou, kdy na základě provedené sondy v aktuálních podmínkách popisuje podmínky a formy užití AC a s ohledem na neoddiskutovatelné výhody i rezervy identifikuje potenciální možnosti, které mohou být přínosem pro budoucnost metody AC.
Testování schopnosti hodnotitelů při senzorické analýze
ZELENÁ, Andrea
Předkládaná diplomová práce se zabývá testováním schopnosti hodnotitelů při senzorické analýze se zaměřením na zkoumání citlivosti chuti. Hodnocení proběhlo mezi studenty Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, a to v rozdělení na různé skupiny dle pohlaví, věku, oboru studia, zdravotního stavu, z hlediska kuřák-nekuřák, dle ročního období a denní doby, ve kterých proběhlo hodnocení. V současnosti, kdy došlo v hospodářsky vyspělých zemích k přesycení trhu potravinami, hledí spotřebitel kromě výživového hlediska a zdravotní nezávadnosti i na tzv. senzorickou jakost, kterou může jako jedinou posoudit sám na místě. Potraviny jsou upřednostňovány nebo odmítány podle pocitů, které se vyvinuly na základě zkušeností. Bylo proto nezbytné vytvořit objektivní analytickou metodu pro posuzování potravin, která zajistí eliminaci rušivých vlivů a subjektivních faktorů. Vhodnou metodou je senzorická analýza, při které se tzv. organoleptické vlastnosti potravin stanoví výhradně lidskými smysly. Postihuje takové kvalitativní ukazatele, které není možno charakterizovat přístrojovou technikou. Získané výsledky dokazují, že existují rozdíly v rámci sledovaných skupin. Úspěšnější byli: ženy než muži, zcela zdraví hodnotitelé než hodnotitelé s mírnými příznaky nachlazení, zimní (prosinec 2014) skupina hodnotitelů než jarní (duben 2015), ranní (7:00 10:00) než odpolední (12:00 15:00), hodnotitelé ve věku 22 let než ostatní věkové skupiny, hodnotitelé z oboru Zootechnika než hodnotitelé ostatních oborů. Kuřáci byli překvapivě úspěšnější než nekuřáci.
Návrh AC jako účinného nástroje výběru personálu ve finanční instituci
Trepková, Dana ; Stejskal, David (oponent) ; Konečná, Zdeňka (vedoucí práce)
Cílem této práce je navrhnout Assessment Centre jako účinný nástroj výběru na pozici osobní bankéř ve finanční instituci. Teoretická část se zabývá obecným popisem procesu získávání a výběru pracovníků a popisem metody Assessment Centre. Efektivita této metody je porovnána s ostatními metodami personálního výběru. Je zde popsáno jaké jsou možnosti využití této metody a jaké metody se v rámci AC používají. Jsou zde objasněny jednotlivé fáze AC, od zjištění požadavků a potřeb pro realizaci AC, až po vyhodnocení získaných údajů z průběhu AC. Cílem praktické části je navrhnout konkrétní podobu AC pro výběr osobního bankéře a posoudit, zda AC je vhodnou metodou pro tento účel, včetně ekomického zhodnocení porovnáním s klasickým výběrem pracovníků.
Zkoušení senzorických schopností posuzovatelů - zkoumání citlivosti chuti
Chytilová, Eliška ; Janoušková, Eva (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na zkoumání citlivosti jednoho z pěti lidských smyslů a to je chuť. Zabývá se anatomií chuťového smyslu, vnímáním chuti a také popisuje jaké druhy chuti jsme schopni rozeznat. Lidskými smysly a jejich praktickým využitím se zabývá senzorická analýza. V práci jsou proto popsány požadavky na senzorické posuzovatele, požadavky na senzorickou laboratoř, metody používané v senzorické analýze a přehled legislativy v této oblasti. Aby mohla laboratoř provádět kvalifikované senzorické hodnocení, je potřeba jí akreditovat. Z tohoto důvodu jsou zde také zmíněny požadavky Českého institutu pro akreditaci. V experimentální části jsou vybrány a ověřeny metody vhodné pro zkoumání citlivosti chuti senzorických posuzovatelů. K jednotlivým vybraným metodám jsou vypracovány standardní operační postupy.
Zkoušení senzorických schopností posuzovatelů: zkoumání citlivosti čichu a zraku
Hýsková, Eva ; Janoušková, Eva (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce byla zaměřena na zrakový a čichový smysl a jejich význam při senzorickém hodnocení. Jsou zde teoreticky zpracovány požadavky na posuzovatele v senzorické analýze, požadavky na zkušební prostory a požadavky Českého institutu pro akreditaci na akreditaci laboratoří působících v oblasti senzorického zkoušení. Uvádí přehled metod a legislativy v oblasti senzorické analýzy. V experimentální části této práce byly vybrány metody vhodné pro zkoumání citlivosti čichu a zraku senzorických posuzovatelů. Metody byly ověřeny v senzorické laboratoři, validovány a k jednotlivým metodám byly vypracovány standardní operační postupy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.